top of page
03.jpg

MEİS-KAŞ

Aynı sulardan beslenen iki kadim halkın, dostluğa uzanan kulaçlarına eşlik ediyoruz.

MEİS

 

​Meis (veya Kızılhisar, Yunanca: Καστελλόριζο Kastellorizo, resmi olarak: Μεγίστη Megisti; Doğu Akdeniz'de Yunanistan'a bağlı Oniki Ada (Dodekanesos) ilinde bir ada. Yüzölçümü 11,98 km²'dir. Kalıcı nüfus olan 406 kişinin hepsi, aynı zamanda en büyük yerleşim olan Megisti (Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki adıyla Meis) köyünde oturur. 

 

Adadaki tek yerleşim yeri olan Kastellorizo (Megisti), Aziz Yuhanna Şövalyeler'nin buradaki kızıl kayalardan ötürü adaya verdikleri Château-Roux (Kızıl Şato) adının bozulmuş biçimidir. St. Jean Şövalyelerinden sonra ada sırasıyla MısırNapoli ve 1512'de Osmanlı egemenliğine girdi. Osmanlılar kısa aralıklar dışında 1915'e değin adayı ellerinde tuttular. I. Dünya Savaşı sırasında Fransızların eline geçen ada Lozan Antlaşması (1923) ile İtalya'ya verildi. II. Dünya Savaşı sonrasında (1948) ise On İki Ada'yla birlikte Yunanistan'a bağlandı.

Az miktarda üzüm ve zeytin yetiştirilen adada en önemli uğraş sünger avcılığıdır. Kıyıları son derece girintili çıkıntılı ve sarp olan adaya yalnızca doğu kıyısından girilebilir. Tek yerleşim de bu kıyıdaki Kastellorizo (Megisti) köyüdür.

Rodos' la feribot ve havayolu bağlantısı vardır. Bunun dışında her gün Antalya ilinin Kaş ilçesinden hareket eden vapurlarla Meis şehrine gitmek mümkündür. Adada bir havaalanı vardır. Adada yalnızca havaalanı ile Megisti arasında otobüs seferleri vardır.

meiss.jpeg
meis-adasi-sokaklari.jpg

KAŞ

Kaş'ın etrafında adı bilinen IstladaApolloniaİsindaKyaenai gibi antik kentler yanında ismi bilinmeyen birçok harabe yeri vardır. Bunlar irili ufaklı antik yerleşimlerdir. Yüzölçümü 2.231 km²'dir. Akdeniz'de tam karşısında, 2.100 m mesafede Yunanistan'a bağlı Meis Adası bulunur. Antalya il merkezine 189 km mesafede yer alan Kaş'ın sahil uzunluğu 70 km civarındadır. İlçe merkezine bağlı 54 mahallede toplam 61.000 kişi yaşamaktadır.

Deniz seviyesinden 700 m yüksekliğe kadar Akdeniz iklimi etkisi görülür. Yüksek kesimler ise karasal iklim etkisindedir. Yazın Akdeniz sahillerimizin gündüzleri en serin yeridir. Ayrıca yazın nem oranı açısından Akdeniz kıyı şeridinin en düşük değerlerine sahiptir.

Kaş halkı geçimini yaz aylarında turizm amaçlı pansiyon, otel ve motel işletmeciliği yaparak sağlamaktadır. Ova ve yaylalarda yurdumuzun önemli yaş sebze, meyve ve çiçek üretimi yapılmaktadır. Kış aylarında da üretim seralarda yapılarak içte ve dışta pazarlanmaktadır. Balıkçılık da önde gelen geçim kaynaklarındandır.

Meis Adası'na en yakın noktayı oluşturan Kaş'ta tarihî eserleri ve doğa güzellikleriyle önemli turizm potansiyeli vardır. Kaş'ta artan turizm faaliyetleriyle birlikte, trekking, dağcılık, rafting gibi doğa sporları da gelişmektedir. Dalış ve yamaç paraşütü başta gelen sporlar arasındadır. Türkiye'nin en iyi dalış bölgesi olarak kabul edilir. 18 dalış merkezi ile Türkiye'de en çok dalış merkezi bulunan tatil yöresidir.

GEZ_Bayrak_Tepe.jpg
images (1).jfif
bottom of page